Titreşimde bir denge noktası mevcuttur, bu denge çevresinde mekanik salınımlar meydana geldiğinde titreşim ortaya çıkmaktadır. Periyodik yolda titreşimde farklılıklar meydana gelebilir. Titreşimin periyodik ya da değişken olma durumu söz konusudur. Örneğin bir sarkacın hareketleri periyodik titreşim oluştururken, taşlı bir yolda bir otomobilin ilerlemesi ise değişken titreşim meydana getirmektedir.
TİTREŞİM NEDİR?
Önce titreşim nedir ona bir bakalım. Titreşim olayında bir denge noktası vardır ve bu denge noktası etrafında salınımlar olduğunda ise titreşim olayı meydana gelmektedir.
Titreşim olayında farklılıklar görülebilmektedir. Titreşim olayında periyodik olarak farklılıklar görülebilmektedir. Mesela, bir sarkaça
baktığımızda titreşim olayı periyot aralıklarla farklılık gösterir. Ancak çakıllı bir yolda giden arabanın lastikleri ise değişken titreşim örneği göstermektedir.
Titreşim olayı, bilimde de bir çok buluşun temelini oluşturmuştur. Bu buluşların temel amaçları aslında farklı noktalarda yani uzak yerlerde
bulunan insanlar herhangi bir yöntemle yakınlaştırmaya çalışmaktadır. Bu hedef doğrultusunda televizyon, telefon, radyo gibi elektronik cihazlar
önemli bir gelişme göstermiştir. Titreşim olayı sayesinde iletişim araçları; sesi alan, sesi ileten, sesi hem alan hem ileten olarak üç gruba ayrılmıştır.
Bilimsel anlamda ses titreşimleri birçok icadın yapılmasına zemin hazırlamıştır. Bu icatlardaki amaç uzakta bulunan insanları bir şekilde yakınlaştırmaya çalışmaktır. Bu sayede televizyon, telefon, radyo gibi teknolojik gelişmelere kaydedilmiştir.
Comments are closed.